BOSOM is een bedrijf dat sport- en bewegingsactiviteiten op een veelzijdige manier in aangepaste vorm aanbiedt. Op diverse locaties in verschillende plaatsen worden sport- en bewegingslessen voor senioren 55+ en deelnemers met een beperking aangeboden
Marijke Bos, eigenaar en sportdocente in deze organisatie, is de initiatiefnemer. De M van Marijke en achternaam Bos zijn verwerkt in de bedrijfsnaam. In 2010 ben ik als ZZP-er gestart met mijn eigen bedrijf BOSOM, met als visie meer te kunnen betekenen voor de seniorensport 55+ in de gemeente Olst-Wijhe en omgeving. De constante factor in mijn leven en loopbaan is de sport. Al van jongs af aan ben ik actief in de gymnastiek- en turnwereld als lesgever.
Na diverse opleidingen en specialisaties in 55+ sport, ben ik in 2003 begonnen met de deeltijdopleiding MBvO (Meer Bewegen voor Ouderen). Dit is eigenlijk de basis voor alles wat ik nu doe. Na deze deeltijd opleidingen volgden zich nog vele andere opleidingen en certificaties. Naast MBvO-er ben ik bijvoorbeeld ook gecertificeerd:
– Beweegkuurinstructeur:
Deze opleiding (2010) is specifiek gericht op deelnemers met overgewicht en diabetes. Ik sta vermeld in het landelijk register van beweegkuurinstructeurs onder nummer 10-1210.
– MBvO-FTO (Meer Bewegen voor Ouderen – Functionele Training Ouderen):
Deze opleiding (2015) gaat over het opbouwen van reserves en het opvangen van lastige situaties bij alledaagse activiteiten van ouderen. Op deze manier wordt de eigen regie in handen gehouden en kan er naar eigen vermogen meegedaan worden in de maatschappij.
* Opleiding is gebaseerd op TNO-onderzoek in samenwerking met VML (www.vmlnederland.nl).
– GALM docente (Groninger actief leven Model).
Deze opleiding (2016) is gericht op de jonge 55+ waarbij de focus ligt op het aanbieden van een mix van diverse sporten, met als doel terug te keren in de bestaande sportverenigingen. Ik sta vermeld onder registratienummer: 1182.
– Cognitieve Fitness Trainer:
De trainersopleiding Cognitieve Fitness (2017) combineert fysieke inspanning met intellectuele uitdaging en maakt gebruik van bewuste ontspanning. Het wordt onder andere ingezet bij psychische klachten en als preventieve aanpak in de strijd tegen dementie. Deze methode wordt in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) en het onderwijs toegepast.
* Opleiding is wetenschappelijk effectief gebleken door onderzoek van het Trimbos-instituut (www.cognitievefitness.nl).
Na elke nieuwe opleiding wordt mijn enthousiasme en passie voor seniorensport nog weer meer aangewakkerd. Ik vind het steeds weer bijzonder te ervaren welk effect beweging kan hebben. Door te bewegen krijgen mensen extra energie, waardoor zij nieuwe uitdagingen aangaan die leiden tot een betere kwaliteit van leven.
Persoonlijk haal ik veel energie uit dit werk. Het op de juiste manier creëren van een veilige omgeving en een goede sfeer, waardoor mensen op een plezierige manier kunnen bewegen en bovendien sociale contacten kunnen opdoen, geeft mij veel voldoening. Er is nog veel te doen en te ontdekken in mijn vakgebied, dus ik blijf me verder verdiepen in de veelheid ervan.
Naast mijn specialisme in lesgeven aan verschillende groepen, ben ik combinatie functionaris Aangepast Sporten bij ut Huus. Ik houdt mij met name bezig met diverse projecten, waarbij het stimuleren van sport- en bewegingsactiviteiten en de waarborging ervan een belangrijke rol spelen. Zorginstellingen, sportverenigingen, sportbedrijven en organisaties met elkaar verbinden is ook een van de dingen waar ik mij voor inzet. Zie ook ‘Sportstimulering en Projecten’ op deze site.
Ook verzorg ik informatie avonden en workshops over het belang van sport en bewegen voor senioren.